Pulinaboxi on sosiaalinen media

Pulinaboxi on uusi sosiaalinen media, jossa internetin kautta luodaan ja hallinnoidaan, puhumalla tapahtuvaa ryhmäkeskustelua.

Pulinaboxi on suunnattu senioriväestön yhteiseksi sosiaaliseksi mediaksi, jota kaikki voivat käyttää ikään ja osaamiseen katsomatta.

Pulinaboxi toimii normaaleissa tietokoneissa (SenioriPC tai Windows) sekä tietenkin tavallisilla puhelimilla.

Pulinaboxin käyttäminen tietokoneella on maksutonta, mutta puhelimella siihen osallistuminen maksaa normaalin paikallispuhelun verran (09-suuntanumero).

Kuuntele Pulinaboxin esittely

Mitä tarvitset

Luodaksesi Pulinaboxin tai osallistuaksesi keskusteluun sinulla tulee olla

Voit myös osallistua keskusteluun tavallisella puhelimella. Tätä varten sinun tulee tietää Pulinaboxin puhelinnumero.

Pulinaboxin käyttö

Yleistä

Pulinaboxin käyttäminen on erittäin helppoa.

Oman Pulinaboxin voi luoda jokainen rekisteröitynyt käyttäjä. Rekisteröitymisen voi tehdä vain tietokoneen avulla. Puhelimella Pulinaboxiin liittyvien ei tarvitse rekisteröityä.

Osallistuja käyttävät Pulinaboxissa nimimerkkiä ja puhelimella soittavista näytetään vain puhelinnumeron loppuosa, joten keskustelijoiden oikeat henkilöllisyydet ovat piilossa.

Pulinaboxin luojasta tulee sen Pulinaboxin puheenjohtaja. Pulinaboxiin voi kutsua mukaan ystäviä ja tuttuja, mutta myös ennestään tuntemattomat, voivat osallistua keskusteluun tai he voivat vain kuunnella keskusteluja. Mikäli Pulinaboxi varataan tulevaisuuteen, voi keskustelijoita kutsua mukaan vaikka sähköpostitse. Keskustelijoiden määrä yhdessä ryhmässä on rajoitettu kymmeneen mutta, kuuntelijoiden määrällä ei ole rajoitusta. Yksityiseen Pulinaboxiin pääsee mukaan vain kutsutut henkilöt, eikä niitä voi kuunnella. Pulinaboxin puheenjohtaja voi hiljentää tai jopa poistaa keskustelijoita omasta Pulinaboxista, jos keskustelu ei ole asiallista.

Keskusteluun voi liittyä myös puhelimella, ilman rekisteröitymistä, soittamalla Pulinaboxin näyttämään puhelin numeroon.

Jos puheenjohtaja lähtee pois Pulinaboxista siirtyy puheenjohtajuus seuraavaksi pisimpään mukana olleelle, tietokoneen kautta liittyneelle, keskustelijalle. Pulinaboxi sulkeutuu, kun viimeinen (puheenjohtaja) tietokoneen käyttäjä lähtee pois Pulinaboxista.

SenioriPC käyttäjät eivät tarvitse erikseen erillistä kirjautumista Pulinaboxiin vaan Pulinaboxi tunnistaa SPC käyttäjät automaattisesti.

Käyttäminen on yksinkertaista

Uusien käyttäjien, joilla ei ole SenioriPC tietokonetta tulee rekisteröityä palveluun www.pulinaboxi.fi sivustolla. Rekisteröityminen vaatii seuraavat tiedot: etu/sukunimen, sähköpostiosoiteen, salasanan ja nimimerkin. Vain nimimerkki tai puhelinnumeron neljä viimeistä numeroa näytetään pulinaboxissa. Rekisteröitymisen lopussa saat ladattavaksi puhelinohjelmiston, joka tarvitaan Pulinaboxin käyttämiseksi.

Pulinaboxin sivultavoi kuunnella yleisiä keskusteluja ilman sisäänkirjautumista, mutta keskusteluun voi osallistua tietokoneelta vain kirjautumalla palveluun. Yksityisiin keskusteluhin ei voi osallistua illan tunnuslukua.

Pulinaboxia käytettäessä ei pidä käyttää selaimen takaisin/eteenpäin painikkeita.

Infoikkunat

Pulinaboxi kertoo sinulle asioita infoikkunoiden kautta. Voit sulkea infoikkunan painamalla sen oikeasta reunasta X painiketta.

Rekisteröityminen

Rekisteröityminen tehdään vain ensimmäisellä käyttökerralla. Rekisteröityminen tarvitaan, jotta käyttäjä voi määrittää millä nimimerkillä hän esiintyy Pulinaboxissa ja mikä hänen sähköpostiosoite on johon lähetetään rekisteröitymisvahvistus sekä muita muistutuksia.

Rekisteröitymisessä sinun tulee antaa nimesi, sähköpostiosoitteesi, Pulinaboxissa toisille käyttäjille näkyvä, nimimerkki ja itse valitsemasi salasana jossa tulee olla ainakin kuusi merkkiä.

Estääksemme Pulinaboxien väärinkäytön, rekisteröinnin lopussa on yksinkertainen tarkistuskysymys, johon asiakkaan tulee vastata.

Kun olet antanut tiedot paina ”Rekisteröi”

Rekisteröitymisen yhteydessä tarkistetaan sähköpostiosoitteesi oikeellisuus sekä antamasi nimimerkin yksilöllisyys. Jokaisella käyttäjällä tulee olla yksilöllinen nimimerkki. Esim. jos Matti on jo käytössä voit kokeilla jotakin muuta esim. Matti38 nimimerkkiä.

Mikäli antamissasi tiedossa on virheitä tai esimerkiksi nimimerkki on jo käytössä, muuta valitsemaasi nimimerkkiä ja paina uudestaan ”Rekisteröi”.

Onnistuneen rekisteröitymisen jälkeen aukeaa näytöllesi Pulinaboxin ohjeet ja Pulinaboxi tarjoaa sinulle puhelinohjelmistoa asennettavaksi Windows tietokoneeseesi. SenioriPC tietokoneet toimivat ilman lisäohjelmia. Puhelinohjelmisto on asennettava tietokoneellesi voidaksesi käyttää Pulinaboxia. Ohjeet sen asentamisesta on seuraavassa kappaleessa.

Puhelimella Pulinaboxiin osallistumisesta löydät ohjeet alempana tästä ohjeesta.

Rekisteröitymisen jälkeen sivusto kirjaa sinut automaattisesti Pulinaboxiin ja sinun antamaasi sähköpostiosoitteeseen lähetetään rekisteröitymisvahvistus, sisältäen nimimerkkisi ja salasanasi.

Puhelinohjelmiston asennus

Pulinaboxi vaatii toimiakseen puhelinohjelmiston, jonka saat automaattisesti rekisteröitymisen jälkeen.

Mikäli et saanut puhelinohjelmistoa löydät sen valikosta ”Omat tietoni”

Puhelinohjelman voit ladata klikkaamalla ”lataa tästä ohjelma” kuvaketta.

Puhelinohjelman asentaminen

Seuraavat lataus/asennusohjeet ovat riippuvaisia tietokoneesi käyttöjärjestelmästä ja käyttämästäsi Internet-selaimesta. Huomioi tämä, kun luet ohjeita.

Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Firefox Selain

Tyypillisesti saat kuvassa näkyvän ilmoituksen kun Pulinabox tarjoaa sinulle puhelinohjelmistoa ladattavaksi.

Valitse ”Aja” ja salli ohjelman asennus sekä salli sen tehdä muutoksia tietokoneesi.

Kun ohjelma on kokonaan ladattu se pitää asentaa. Tuplaklikka hiiren vasemmalla painikkeella ja valitse OK.

Asennus käynnistyy

Kun asennus on valmis näet siitä ilmoituksen.

Käyttöjärjestelmä: Windows Vista latausilmoitukset

TBD

Käyttöjärjestelmä: Windows 7 ja Internet Explorer latausilmoitukset

Riippuen siitä minkälaiset asetukset tietokoneellasi on IE saattaa näyttää kuvaruudun yläreunassa ilmoituksen ehdotetusta latauksesta

Valitse ”Saat lisätietoja napsauttamalla tätä” ja valitsemalla ”lataa tiedosto”

Kun puhelinohjelmisto on kokonaisuudessa latautunut tulee se asentaa, valitse ”Suorita” asentaaksesi puhelinohjelma.

Mikäli tietokoneesi palomuuri estää puhelinohjelmalta internetinkäytön valitse ”Salli käyttö” jotta Pulinaboxin puhelinohjelma voi vastaanottaa puheluja.

Kirjautuminen

Kun olet kerran rekisteröitynyt Pulinaboxiin, voit kirjautua sisään valitsemalla pääsivun yläreunasta ”kirjaudu”

Sinulle aukeaa alla olevan kuvan kaltainen ikkuna. Anna rekisteröitymisessä käyttämäsi sähköpostiosoite (ei nimimerkkiä) sekä valitsemasi salasana. Paina sitten ”kirjaudu”

Mikäli haluat että selaimesi muistaa sinun kirjautumiseen tarvittavat tiedot automaattisesti Pulinaboxiin valitse ”Muista minut” ja paina ”Kirjaudu”

Tietokoneesi Internet-selain osaa mahdollisesti tehdä automaattisen kirjautumisen. Kun seuraavan kerran tulet Pulinaboxi sivulle, selain täyttää automaattisesti kirjautumiskentät ja sinun tulee vain painaa ”Kirjaudu”.

Mikäli olet unohtanut salasanasi valitse ”Unohtuiko salasana” niin järjestelmä kysyy sähköpostiosoitettasi ja lähettää siihen ohjeen miten voit vaihtaa salasanasi.

Päänäkymä

Sivun vasemmassa reunassa esitellään eri aihealueet ja luotujen Pulinaboxien lukumäärä. Jokaisessa Pulinaboxissa näkyy sekä sen hetkinen osallistujamäärä sekä maksimimäärä. Keskellä sivua näkyy joitakin suosittuja keskusteluja, joihin voit osallistua. Painamalla Pulinaboxin logoa pääset takaisin päänäkymään.

Kun valitset sinulle mielenkiintoisen aihealueen, näytetään kuvaruudun keskellä sen aihealueen Pulinaboxit.

Valitse sinua kiinnostava Pulinaboxin niin näet näytön oikeassa laidassa painikkeet jotka mahdollistavat osallistumisen keskusteluun (jos Pulinboxissa on tilaa) tai vain kuuntelun. Muista, että voi osallistua keskusteluun vain, kun olet kirjautunut palveluun.

Pulinaboxin osallistujien käyttäjätunnukset ja puhelimella soittaneiden puhelinnumerojen neljä viimeistä numeroa näytetään Pulinaboxissa.

Kuvassa alla Pulinaboxin näkymä, kun käyttäjä ei ole kirjautunut palveluun

Kuuntele

Pulinaboxin kuuntelu on mahdollista vaikka et olisi kirjautunut Pulinaboxiin. Paina”kuuntele” nappulaa kuullaksesi mitä Pulinaboxissa pulistaan.

Kuuntelua varten sinulle aukeaa ikkuna jossa näet nappulat joilla kuuntelun voi pysäyttää ja jatkaa. Äänenvoimakkuutta voit säätää pienemmäksi tarttumalla kaiutin kuvaan ja siirtämällä sitä vasemmalle.

Lopeta kuuntelu sulkemalla kuunteluikkuna.

Luo Pulinaboxi

Pulinaboxin luomisen jälkeen järjestelmä soittaa sinulle tietokoneella olevaan puhelinohjelmaan. Vastaa puheluun painamalla ”Hyväksy” painiketta.

Heti käynnistyvä Pulinaboxi

Kun olet kirjautunut Pulinaboxiin, voit luoda oman Pulinaboxin.

Luo Pulinaboxi valitsemalla sille sopiva aihealue ja valitse ”Luo Pulinaboxi”

Kirjoita oman Pulinaboxisi aihe ja tarkempi kuvaus keskustelusta. Muista että yksittäisiä sanoja aihe- ja kuvauskentissä voidaan käyttää hakukriteereinä hakutoiminnossa, joten kirjoita hyvä kuvaus aiheestasi, niin saat hyviä keskustelijoita mukaan Pulinaboxiisi.

Pulinaboxi luodaan ja se aukeaa heti kun painat ”Hyväksy”.

Ajastettu Pulinaboxi

Pulinaboxi voidaan määritellä käynnistymään tulevaisuudessa, maksimissa 14 päivän päähän. Tämä on erityisen kätevää silloin, kun haluat kutsua määrättyjä henkilöitä mukaan luomaasi Pulinaboxiin. Luodaksesi ajastetun Pulinaboxin valitse kalenterista haluamasi päivä sekä kellonaika, liikuttamalla liukuvalitsimia.

Hyväksy kalenteri valintasi painamalla ”Hyväksy” ja hyväksy sitten Pulinaboxin luonti. Käyttäjällä voi olla maksimissaan kolme ajastettua Pulinaboxia.

Puheenjohtajan tulee kirjautua Pulinaboxiin hieman ennen (max. 10 min) ajastetun Pulinaboxin aloitusajankohtaa, jotta ajastettu Pulinaboxi voidaan käynnistää. Mikäli puheenjohtaja ei käynnistä Pulinaboxia etukäteen, Pulinaboxi soittaa automaattisesti puheenjohtajalle määriteltynä ajankohtana. Muut keskustelijat voivat osallistua keskusteluun normaalisti määritellyn ajan jälkeen.

HUOM! Keskustelijat voivat liittyä Pulinaboxiin vasta puheenjohtajan jälkeen.

Yksityinen pulinaboxi

Yksityistä Pulinaboxia ei pääse kuuntelemaan. Siihen pääsee mukaan vain jos antaa Pulinaboxin luojan määrittelemän tunnusluvun.

Yksitystä Pulinaboxia voidaan käyttää kokousten ja muiden keskusteluja vaativien tapahtumien ryhmäpuheluna.

Yksityinen Pulinaboxi on maksullinen. Voit itse valita Pulinaboxiin pääsevät henkilöt kun luot yksityisen Pulinaboxin. Luo yksityinen Pulinaboxisi kuten edellä on kuvattu mutta valitse ”Yksityinen Pulinaboxi”. Normaalin Pulinaxin luonnin lisäksi tulee määritellä tunnusluku, joka osallistujan tulee antaa ennen kuin hän pääsee osallistumaan Pulinaboxiin.

Puhelimella osallistuvien ohje, kts. …...ja tämän jälkeen valitsemasi tunnusluku.

Omat pulinaboxit

Valikosta näet mitä Pulinaboxeja sinulla on käytössä ja /tai varattuna avautumaan tulevaisuudessa. Voit poistaa Pulinaboxin painamalla ”Poista” nappulaa. Muutoksia Pulinaboxin aiheeseen ja kuvaukseen sekä päivämäärään että aloitusaikaan voit tehdä valitsemalla ”Muokkaa”. Muokkaa toiminnolla ei voi muokata Yksityisen Pulinaboxin tunnuslukua.

Mikäli haluat poistaa Pulinaboxin valitse ”Poista”.

Pulinaboxiin osallistuminen

Käyttäjän luodessa uuden Pulinaboxin tulee hänestä puheenjohtaja ja Pulinaboxi soittaa automaattisesti hänelle.

Tietokonekäyttäjien painaessa ”Osallistu” painiketta Pulinaboxi soittaa osallistujalle. ”Osallistu”- painike on näkyvillä vain, jos olet kirjautunut palveluun.

Vastaa Pulinaboxin puheluun, kun näet ilmoituksen Pulinaboxista tulevasta puhelusta. Vastattuasi puheluun pääset osallistumaan keskusteluun.

Mikäli et näe tulevan puhelun ikkunaa mutta kuulet soittoäänen paina ”Alt+tab” nappuloita yhtä aikaa saadaksesi soittoikkuna esille, se on mahdollisesti jäänyt piiloon toisen ikkunan alle.

Mikäli et vastaa tulevaan puheluun 70 sekunnin aikana, palaa Pulinaboxin näkymä tilaa mistä voit valita joko boxin kuuntelu tai osallistumisen.

Puhelimella soittaminen Pulinaboxiin

Pulinaboxin keskusteluihin voi osallistua myös puhelimella.

Jokaisella Pulinaboxilla on yksilöllinen kolminumeroinen tunnus esim. 345 tai 284.

Puhelimella voit soittaa suoraan numeroon 09 315 78 [Pulinaboxin numero]

esimerkiksi:
boxID 303 soita 09 315 78 303

Pulinaboxin yleispuhelinnumero on 09 315 782. Soittaessasi siihen kuulet kehoitteen paina puhelimen näppäimistöltä haluamasi Pulinboxin kolme viimeisintä numeroa esim. 366. Painettuasi Pulinaboxin numeron kytkeytyy puhelusi valittuun Pulinaboxiin.

Mikäli näppäillessä tapahtuu virhe, katkaise puhelu ja soita uudelleen.

Jonottaminen

Jonottaminen on mahdollista vain, jos olet kirjautunut Pulinaboxiin.

Mikäli Pulinaboxissa on jo maksimimäärä osallistujia, voit kuitenkin kuunnella Pulinaboxia, tai laittaa itsesi jonoon määrättyyn Pulinaboxiin painamalla ” Jonota” painiketta. Jonotus on mahdollista vain kirjautuneille tietokoneen käyttäjille.

Kun Pulinaboxissa vapautuu keskustelijapaikka, järjestelmä valitsee ensimmäisenä jonossa olevan käyttäjän ja soittaa hänelle.

Puhelimella ei voi jonottaa Pulinaboxiin.

Käyttäjän näkymät

Pulinaboxissa käytetään yksinkertaisia symboleja kuvaamaan käyttäjän tilaa.

KKuvassa kullan värinen puheenjohtajan nuija kertoo nykyisen puheenjohtajan (nimimerkki: hemuli), hopean värinen nuija kertoo varapuheenjohtajan (nimimerkki: Kävelykeppi). Alleviivattu nimimerkki kuvaa käyttäjän nimimerkkiä

Pulinaboxin näkymässä näkyy myös Pulinaboxia kuuntelevien ja jonossa olevien käyttäjien lukumäärän.

Osallistujan näkymä

Pulinaboxi soittaa Pulinaboxi osallistujalle ja lukitsee Internet- selaimen näkymän. Lukittu selain, tunnistetaan helposti taustan värin muuttuessa tummaksi.

Voit jatkaa internetin selaamista mutta sinun tulee avata uusi selain välilehti (paina Ctrl+N)

Puheenjohtajan Näkymä

Pulinaboxin luojasta tulee keskustelun ensimmäinen puheenjohtaja. Puheenjohtajan näkymä on hieman erilainen, kuin siihen osallistuvilla. Puheenjohtaja voi hiljentää tai poistaa keskustelijan. Puheenjohtajan merkkinä on kultainen puheenjohtajan nuija.

Puheenjohtaja voi hiljentää Pulinaboxin osallistujan painamalla ”Hiljennä” nappulaa ja palauttaa hänet boxiin painamalla ”Pulise” nappula.

Osallistuja voidaan poistaa linjalta painamalla ”Poista” nappulaa.

Puheenjohtaja voi itse poistua keskustelusta painamalla ”Poistu” nappulaa. Mikäli linjalla on muita tietokoneelta Pulinaboxiin osallistuvia käyttäjiä,on linjalla toiseksi pisimpään ollut varapuheenjohtaja, siitä merkkinä hänellä on hopean värinen nuija. Varapuheenjohtajasta tulee puheenjohtaja automaattisesti kun puheenjohtaja poistuu linjoilta, Pulinaboxin keskustelu voi jatkua katkeamatta.

Mikäli puheenjohtajan poistuessa Pulinaboxissa ei ollut muita tietokoneella keskusteluun osallistuvia käyttäjiä, sulkeutuu Pulinaboxi ja puhelut osallistujien välillä katkeavat ja kyseinen Pulinaboxi poistetaan järjestelmästä.

Puhelimella keskusteluun osallistuvista ei voi tulla puheenjohtajia eikä varapuheenjohtajia.

Hae toiminto

Päänäkymän oikeassa yläreunassa on hakukenttä johon voit kirjoittaa hakusanoja joita etsitään Pulinaboxien aiheista ja kuvauksista. Kirjoita haluamasi sana hakukenttään ja paina ”HAE”

Hakusanasi sisältävät Pulinaboxit näet keskipalstassa.

Poistuminen

Käyttäjä voi poistua Pulinaboxista sulkemalla Pulinaboxin ikkunan ”sulje” painikkeesta. Puhelusi katkeaa ja palaat takaisin Pulinaboxin päänäkymään.

Voit myös sulkea Internet-selaimesi tai tietokoneesi koska tahansa, nämä toiminnot poistavat sinut Pulinaboxista.

Ongelmatilanteissa

Katso Usein Kysytyt Kysymykset.